URADITE SAMI, LAKO: Evo kako ćete da uzgojite stablo LIMUNA kod kuće bez problema!

870u

Stablo limuna obično uspijeva u toplijim klimatskim uvjetima, ali se bez problema može uzgojiti i u hladnijim područjima ako budete pazili ne nekoliko važnih stavki. Evo kako ćete uzgojiti drvo limuna – korak po korak…

Potrebno

  • Organski limun za sjeme
  • Zemlja: Po mogućnosti obogaćena prirodnim gnojivom
  • Saksija: Dobro osunčano mjesto

Postupak

U jednoj kantici pomiješajte zemlju s vodom da je dobro navlažite i izmiješate, a nakon toga tako vlažnu zemlju stavite u saksiju da u nju zasadite sjeme limuna. Prepolovite limun i odaberite sjemenke koje su u potpunosti čitave. Stavite ih u usta i cuclajte dok ne odstranite sve komadiće limuna i dok okus u potpunosti ne nestane, a nakon toga sjeme posadite u vlažnu zemlju oko 1,25 cm ispod površine zemlje.

PROČITAJTE  SKANDAL NA KINESKOM TRŽIŠTU: Kina prodaje LJUDSKO MESO kao govedinu!

Sjeme dobro zalijte i pokrijte plastičnom vrećicom na kojoj ste izbušili nekoliko rupica i koju ste pričvrstili gumicama za saksiju, da zemljište bude toplo i vlažno cijelo vrijeme.

Saksiju stavite na toplo mjesto i slijedite ga nekoliko dana i ne dopustite da se zemlja u potpunosti osuši, ali i ne pretjerujte s toplinom i zalijevanjem jer to može dovesti do toga da sjeme istrune. Nakon dva tjedna ugledaćete i prve izdanke, a tada je vrijeme ukloniti plastični omotač, a saksiju postavite na mjesto s najviše direktne sunčeve svjetlosti u vašem dvorištu, stanu ili balkonu.

PROČITAJTE  METODA OPORAVKA LOŠEG VIDA KOJA JE POMOGLA HILJADAMA LJUDI DA ODBACE NAOČALE!

Kad je biljka nikla sve što treba raditi jest da je njegujete na sljedeći način: Dok je drvo još mlado često ga zalijevajte i ne dopustite da se zemlja osuši, ali i stvoriti dobre rupice za drenažu da se voda predugo ne zadržava u saksiji. Stavite saksiju na dobro osunčano mjesto gdje će biti izloženo suncu najmanje osam sati tijekom dana. Povremeno “nahranite” Vaše stablo limuna nutrijentima u obliku prirodnog gnojiva i komposta, otprilike dva puta godišnje. Da biste od koštice došli do žutih plodova biće vam potrebno od 3-6 godina.

PROČITAJTE  Zaboravite na mentol bombone i ostale osvježivaće daha: Imamo savršen napitak za vas (RECEPT)

You may also like...

1 Response

  1. Slobodan says:

    Bojim se da nećete uživati plodovima . Postupak koji je opisan je dobar ali od plodova, verovatno, neće biti ništa ili skoro ništa. Razlog tome je da se drvo mora kalemiti a to, bez obzira što svuda mogu da se nađu opisi postupka kako se to radi, nije baš jednostavno, Treba imati neko plodonosno stablo limuna sa kojga se uzima kalem koji mora biti određenog kvaliteta , starosti, i određenog kvaliteta – stanja. Ali, ako uspete ili još bolje , to vam uradi neko ko se time bavi, uživaćete u divnim cvetovima limuna, ukusnom plodu a biljka je jednostavna za održavanje. ja sam drvo – stablo limuna čuvao više od 25 godina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *